Pogosta vprašanja in odgovori

13. maj, 2019

Kje si lahko izmerim krvni tlak?

Merilci krvnega tlaka so dandanes prisotni že v marsikaterem gospodinjstvu. Če ga imate tudi vi ali vaši prijatelji, znanci, sorodniki, priporočamo redno spremljanje vrednosti krvnega tlaka doma. Krvni tlak si lahko izmerite tudi pri svojem osebnem zdravniku in v lekarni.

Kje lahko kupim merilnik krvnega tlaka?

Merilnik krvnega tlaka lahko kupite v lekarni ali specializirani prodajalni z medicinskimi pripomočki.

Kdaj je krvni tlak zvišan?

O zvišanem krvnem tlaku (hipertenziji) govorimo, kadar je višji kot 140/90 mm Hg – bodisi da gre le za večje vrednosti sistoličnega oziroma diastoličnega krvnega tlaka ali pa za zvišanje obeh.
Govorimo o:

 • visoko normalnem krvnem tlaku
  (130/85 mm Hg–139/89 mm Hg),
 • blago zvišanem krvnem tlaku
  (140/90 mm Hg–159/99 mm Hg),
 • zmerno zvišanem krvnem tlaku
  (160/100 mm Hg– 179/109 mm Hg) in
 • hudi arterijski hipertenziji
  (> 180/110 mm Hg).

Izbira načina obravnavanja bolnika je odvisna od višine krvnega tlaka in tudi od morebitnih spremljajočih boleznih pri posameznem bolniku.

Kdaj je zvišan krvni tlak nevaren?

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) je eden od dejavnikov tveganja za nastanek ateroskleroze in posledično srčno-žilnih bolezni. Raziskave kažejo, da se pojavnost koronarne bolezni, možganske kapi, bolezni perifernih arterij in ledvičnih bolezni, ki so posledica zvišanega krvnega tlaka, z zdravljenjem bistveno zmanjša.

Zato je treba pri ljudeh, ki imajo visok krvni tlak, ugotoviti tudi morebitne druge dejavnike tveganja in jih poskušati odstraniti. Le tako bo življenje posameznika daljše in kakovostnejše, verjetnost za nastanek zapletov zaradi visokega krvnega tlaka pa bistveno manjša.