Pandemija covida-19 ne sme biti razlog, da zanemarimo zvišan krvni tlak

Epidemija koronavirusne bolezni je v marsičem spremenila naš pogled na običajen način življenja. V določenem obdobju se je življenje skoraj ustavilo, žal pa druge bolezni niso izginile. Pri marsikateri se je pokazalo, kako pomembni sta preventiva in skrb za zdravje.

Odkar se je pojavil covid-19, je bilo opravljenih veliko raziskav, v katerih so iskali povezavo med to okužbo in drugimi boleznimi, tudi zvišanim krvnim tlakom oziroma hipertenzijo.

Rezultati kažejo, da imajo bolniki, pri katerih je potek okužbe hujši, več sočasnih bolezni, med katerimi so najpogostejše hipertenzija (po nekaterih podatkih je teh bolnikov celo več kot 30 %), sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni. Glede na to, da je hujši potek pogostejši pri starejših bolnikih, ta podatek ni presenetljiv. S starostjo se namreč pogostost hipertenzije povečuje. Zvišan krvni tlak ima več kot 60 % ljudi, starejših od 60 let.

Zaenkrat ni dokazov, da je pri ljudeh s hipertenzijo tveganje za resno okužbo z virusom večje kot pri ljudeh, ki nimajo hipertenzije. Dejstvo pa je, da je hipertenzija resno stanje, in če je ne zdravimo, lahko okvari srce, žile, možgane in ledvice ter zelo poveča tveganje za večje srčno-žilne dogodke, možgansko kap in ledvične bolezni. Te bolezni pa so najpogostejši vzroki umrljivosti tako v Sloveniji kot v svetu.

Smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni je približno 40-krat večja od smrtnosti zaradi covida-19. In kot kaže po do sedaj zbranih podatkih, prisotnost že obstoječih srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s covidom-19 poslabša izide okužbe in je povezana z veliko smrtnostjo.

Skrb za srčno-žilno zdravje je zato zdaj bolj pomembna kot kadarkoli prej. Zdravljenje hipertenzije lahko znatno zmanjša tveganje za nevarne dogodke, vključno z zapleti zaradi različnih okužb.

Pomembno je, da krvni tlak ohranite v območju normalnih vrednosti.

Viri
Združenje za arterijsko hipertenzijo. https://hipertenzija.org/novi-koronavirus-covid-19-in-arterijska-hipertenzija/
Tadic M., Cuspidi C, Mancia G. in sod. COVID-19, hypertension and cardiovascular diseases: Should we change the therapy? Pharmacol Res 158 (2020) 104906. Dostopno na https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.104906
Nishiga M. in sod. COVID-19 and cardiovascular disease: from basic mechanisms to clinical perspectives. Nature Reviews cardiology, volume 17, September 2020, 543-558. Dostopno na https://doi.org/10.1038/s41569-020-0413-9