Objavljena prva raziskava, ki je potrdila varnost zdravil za hipertenzijo pri starejših bolnikih s covidom-19

Pandemija covida-19 je močno posegla v naše življenje in spremenila naš pogled na zdravje.

V začetku leta 2020, ko je bilo v zvezi z okužbo s koronavirusom največ neznank, so se med drugim pojavile tudi dileme, kako varna so zdravila za zdravljenje hipertenzije (zaviralci ACE  in zaviralci angiotenzinskih receptorjev – sartani*). To so zdravila, s katerimi zdravimo zvišan krvni tlak in nekatera srčno-žilna obolenja. Nekateri bolniki so zdravljenje z njimi prekinili.

V naslednjih mesecih je bilo zbranih veliko podatkov iz različnih nacionalnih registrov. Podrobno so spremljali bolnike, ki so zboleli za covidom-19 in so se sočasno zdravili s temi zdravili. Ugotovili so, da zdravljenje z njimi ne poveča možnosti za okužbo s koronavirusom in tudi ne poslabšuje izida zdravljenja.

Januarja 2021 so bili objavljeni rezultati prve prospektivne multinacionalne raziskave COVIP, v kateri so spremljali potek okužbe pri starejših bolnikih z več sočasnimi boleznimi. To je najbolj ranljiva skupina ljudi, ki jih virus najbolj ogroža. Zaradi sočasnih srčno-žilnih bolezni se tudi najbolj pogosto zdravijo z omenjenimi zdravili. V raziskavo so bili vključeni bolniki s covidom-19, starejši od 70 let, ki so se zaradi težjega poteka okužbe zdravili v intenzivnih enotah.


Raziskava je potrdila, da imajo ta zdravila vsaj nevtralen učinek na preživetje starejših bolnikov s covidom-19 in drugimi pridruženimi boleznimi.


BOLNIKI, KI JEMLJEJO ZAVIRALCE ACE ALI SARTANE, NAJ ZDRAVLJENJE NADALJUJEJO

Združenje za hipertenzijo in Združenje kardiologov Slovenije bolnikom svetujeta, naj ne spreminjajo predpisanega zdravljenja in ga ne prekinejo, četudi se okužijo s koronavirusom. Če imajo kakršne koli pomisleke, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.

Zaviralci ACE in sartani so temeljna zdravila za znižanje krvnega tlaka. Dokazano je, da preprečujejo poškodbe žil, srca, ledvic in možganov, zato zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne dogodke in podaljšujejo življenje. Prav srčno-žilna obolenja so pomemben dejavnik tveganja za težji potek okužbe s koronavirusom.


Zato za svoje zdravje in optimalen krvni tlak naredimo največ, če zdravila jemljemo redno, vsak dan in po zdravnikovih navodilih. Le tako bomo srce in ostale organe ohranili v dobri kondiciji za boj proti morebitni okužbi s koronavirusom ali katerim koli drugim virusom.


* npr. perindopril, ramipril, enalapril, valsartan, losartan, telmisartan, kandesartan itd.

Vir: Jung C. Inhibitors of the renin–angiotensin–aldosterone system and COVID-19 in critically ill elderly patients. European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy (2021); 7, 76–77; doi:10.1093/ehjcvp/pvaa083