Ko le zdrav življenjski slog za znižanje previsokega krvnega tlaka ni dovolj

Vam je zdravnik diagnosticiral visok krvni tlak (hipertenzijo) in predlagal ukrepe za zdrav življenjski slog (t. i. nefarmakološke ukrepe)? Se sprašujete, koliko časa še vztrajati pri njih?

Odgovor je enostaven: ves čas. Kdaj je treba začeti zdravljenje z zdravili, pa je odvisno od višine krvnega tlaka in od drugih dejavnikov tveganja, ki skupaj določajo, kako ogroženi ste za pojav srčno-žilnih zapletov (srčni infarkt, možgansko kap, srčno popuščanje, odpoved ledvic, demenco, okvare vida).

Najpogostejši dejavniki tveganja, ki vplivajo na prognozo

 • spol (moški so bolj ogroženi kot ženske pred menopavzo, po menopavzi se ogroženost izenači)
 • starost
 • kajenje (trenutno ali v preteklosti)
 • zvišan holesterol LDL in znižan holesterol HDL
 • čezmerna teža ali debelost
 • zgoden pojav hipertenzije pri bližnjih sorodnikih
 • zgoden pojav srčno-žilne bolezni pri bližnjih sorodnikih (moški pod 55 let, ženske pod 65 let)
 • telesna nedejavnost
 • zgodnja menopavza (pred 40. letom)
 • sedeč življenjski slog
 • zvišan srčni utrip v mirovanju (več ko 80 utripov na minuto)
 • sladkorna bolezen
 • povečana vrednost sečne kisline

Z upoštevanjem vrednosti krvnega tlaka (izmerjene v ambulanti) in naštetih dejavnikov tveganja zdravnik vaše tveganje za zaplete oceni s pomočjo spodnje tabele. (1)

Če je vaš tlak v območju hipertenzije 1. stopnje, in je vaše tveganje majhno ali zmerno, zdravnik običajno najprej predlaga ukrepe za zdrav življenjski slog. Če krvni tlak z njimi znižate pod 140/90 mm Hg, lahko za kar nekaj časa odložite zdravljenje z zdravili. Seveda je potrebno je redno spremljanje krvnega tlaka, da vidite, ali so ukrepi še vedno uspešni.

Če se pri hipertenziji 1. stopnje krvni tlak najpozneje v 6 mesecih ne zniža na normalno vrednost (pod 140/90 mm Hg), je potrebno zdravljenje z zdravili. (2)

Spoznanje, da je treba jemati zdravila, je seveda lahko šok, zlasti če pred tem nikoli nismo jemali drugih zdravil in imamo občutek, da smo popolnoma zdravi. Sprejemanje bolezni je proces, ki marsikdaj traja dlje časa, saj šoku sledi zanikanje. Posledica tega pa je, da ne ukrepamo pravočasno.

Z zdravljenjem ne odlašajte predolgo

Čeprav imate občutek, da le malo zvišan tlak (npr. sistolični tlak med 140 in 150 mm Hg) še ni posebno nevaren, se motite. Če je dolgotrajno zvišan, prav tako povzroči strukturne spremembe žil, ki vodijo v nepopravljive okvare žil, možganov, srca, možganov, ledvic in oči.

Zato z zdravljenjem ne odlašajte. Namenjeno je ustavitvi oziroma upočasnitvi škodljivih procesov, ki so posledica dolgotrajno zvišanega krvnega tlaka. Če po 6 mesecih kljub zdravemu življenjskemu slogu ne dosežete vrednosti krvnega tlaka pod 140/90 mm Hg, se z zdravnikom posvetujte o nadaljnjih ukrepih. Verjetno vam bo predpisal zdravilo za znižanje krvnega tlaka (antihipertenziv).

Zdravilo je treba jemati redno, vsak dan in po zdravnikovih navodilih. Le tako bo doseglo poln učinek in vas zaščitilo pred zapleti.

Z zdravnikom se posvetujte tudi, če jemljete izdelke za znižanje krvnega tlaka, ki so na voljo v prosti prodaji, ali uporabljate domače pripravke. Tudi v tem primeru je treba krvni tlak redno preverjati in ukrepati, če se v 6 mesecih ne zniža pod 140/90 mm Hg.

Kdaj se zdravljenje z zdravili začne takoj?

Če je vaš krvni tlak višji od 160 mm Hg (sistolični) in/ali 100 mm Hg (diastolični), se zdravljenje z zdravili začne takoj, ko je diagnoza potrjena. Dolgotrajno zvišan krvni tlak nad temi vrednostmi je namreč že dovolj nevaren, da lahko povzroči okvare žil, srca, ledvic, možganov in oči.

Takojšnje zdravljenje je potrebno tudi, če imate ob hipertenziji 1. stopnje veliko tveganje za srčno-žilne zaplete oziroma če so že prisotne okvare organov ali se je celo že razvila srčno-žilna bolezen. Seveda je poleg zdravljenja z zdravili treba upoštevati tudi vsa priporočila za izboljšanje življenjskega sloga.

CILJ ZDRAVLJENJA ZVIŠANEGA KRVNEGA TLAKA JE DOSEČI VREDNOSTI POD 140/90 MM HG ALI ŠE BOLJE POD 130/80 MM HG. POLEG ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILI PA JE TREBA VES ČAS UPOŠTEVATI PRIPOROČILA ZA ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG.

Viri

(1) Dolenc P. in Vujanić A. Definicija arterijske hipertenzije. V: Zbornik XXVII strokovnega sestanka Združenja za arterijsko hipertenzijo, Ljubljana, november 2018.

(2) Erhartič A in Radevska T. Začetek zdravljenja arterisjke hipertenzije in ciljni krvni tlak. V: Zbornik XXVII strokovnega sestanka Združenja za arterijsko hipertenzijo, Ljubljana, november 2018.