Kaj morate upoštevati bolniki z visokim krvnim tlakom, da se boste zaščitili pred covidom-19?

Skrb za srčno-žilno zdravje je zdaj bolj pomembna kot kadarkoli prej.  Zdravljenje hipertenzije lahko znatno zmanjša tveganje za nevarne dogodke, vključno z zapleti zaradi različnih okužb.

Za nadzor krvnega tlaka je poleg priporočil za zdrav življenjski slog pomembno upoštevati zdravnikova navodila o jemanju zdravil. Pogosto je treba za dober nadzor jemati več zdravil ali zdravilo, ki vsebuje več različnih učinkovin, saj se bo krvni tlak le tako znižal do normalnih vrednosti (pod 140/90 mm Hg ali še bolje pod 130/80 mm Hg), s tem pa se bo zmanjšalo tudi tveganje za srčno-žilne zaplete.

Pomembno je, da je krvni tlak v območju normalnih vrednosti.

Zaenkrat ni dokazov, da zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka vplivajo na povečanje tveganja, da bomo zboleli za covidom-19, ali spreminjajo potek bolezni, zato bolnikom z visokim krvnim tlakom ni treba spreminjati zdravljenja.

Priporočila bolnikom z visokim krvnim tlakom za zaščito pred covidom-19

  • Zdravila jemljite tako, kot vam je predpisal zdravnik.
  • Če je možno, si doma merite krvni tlak. Tudi če niha (če je nekoliko višji ali nižji kot običajno), ne spreminjajte zdravljenja, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom.
  • Ostanite primerno hidrirani. Ne pozabite, da je nižji krvni tlak lahko posledica pomanjkanja tekočine. Zlasti pri starejših je ta pojav pogostejši. Naredite si urnik, saj boste tako lažje poskrbeli za primeren dnevni vnos tekočin.
  • Ohranite primerno telesno aktivnost. Zdrava in redna aktivnost, ki lahko v težkih časih spodbuja moralo, so sprehodi. Ne pozabite na socialno razdaljo (približno 2 m).

Ljudje z visokim krvnim tlakom in velikim srčno-žilnim tveganjem so še posebej izpostavljeni tveganju za zaplete in okužbo s koronavirusom.

Okoliščine, ki zahtevajo posebno pozornost

  • Starejše osebe: Pri starejših od 60 let je tveganje za hujši potek covida-19 večje. Še posebej pozorno upoštevajte priporočila. Če se pojavijo simptomi, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.
  • Predhodne bolezni srca, možganska kap ali ledvična bolezen: Redno jemljite vsa predpisana zdravila, upoštevajte vsa priporočila in bodite pripravljeni, če bo treba poiskati zdravniško pomoč.
  • Sladkorna bolezen in visok holesterol: Ljudje z visokim krvnim tlakom imajo pogosto tudi sladkorno bolezen in zvišan holesterol. Zelo pomembno je, da jemljete vsa predpisana zdravila in upoštevate splošna priporočila, vključno s pravilno hidracijo in telesno aktivnostjo, saj to vpliva na zmanjšanje tveganja za okužbo s koronavirusom in srčno-žilni zaplet. Če imate sladkorno bolezen, preberite tudi posebna navodila Svetovne zdravstvene organizacije za bolnike s sladkorno boleznijo.
  • Kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma in sedanji ali nekdanji kadilci: Če imate naštete pridružene bolezni, ste nagnjeni k dodatnim zapletom zaradi visokega krvnega tlaka in okužbe s koronavirusom. Zelo pozorni bodite na spremembe svojega počutja, zlasti na poslabšanje pljučnih simptomov (pomanjkanje sape, kašelj), in če je treba, hitro poiščite zdravniško pomoč.

 

Viri

Združenje za arterijsko hipertenzijo. https://hipertenzija.org/novi-koronavirus-covid-19-in-arterijska-hipertenzija/

Tadic M., Cuspidi C, Mancia G. in sod. COVID-19, hypertension and cardiovascular diseases: Should we change the therapy? Pharmacol Res 158 (2020) 104906. Dostopno na https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.104906

Nishiga M. in sod. COVID-19 and cardiovascular disease: from basic mechanisms to clinical perspectives. Nature Reviews cardiology, volume 17, September 2020, 543-558. Dostopno na https://doi.org/10.1038/ s41569-020-0413-9