Zakaj spremljati svoj krvni tlak?

13. maj, 2019

Svetovna liga za hipertenzijo priporoča, da si vsak izmeri krvni tlak vsaj enkrat na leto.

Krvni tlak se čez dan spreminja. Najnižji je ponoči, proti jutru pa se zviša. Na višino krvnega tlaka vpliva dnevna aktivnost (med fizično aktivnostjo je višji), pomembno pa je, da se v mirovanju spet normalizira. Tudi preveč soljena hrana, mraz in stres zvišujejo krvni tlak. Zaradi tega samo ena meritev ni dovolj, ampak je treba krvni tlak redno spremljati.

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje. Pri 20 oziroma 30 letih ima zvišan krvni tlak le eden od desetih ljudi. Bolezen sčasoma napreduje, saj žile postajajo vse bolj toge. Pri 50 letih ima zvišan krvni tlak kar polovica ljudi. Na krvni tlak pa vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so kajenje, debelost, povečane vrednosti holesterola in sladkorja.

Doc. dr. Jana Brguljan – Hitij, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo in predsednica slovenskega Združenja za hipertenzijo:

»Redno spremljanje krvnega tlaka, tudi doma, je zelo pomembno. Tako kot imamo doma termometer, bi morali imeti tudi kakovosten merilnik krvnega tlaka.«

Z rednim merjenjem krvnega tlaka spremljamo učinkovitost zdravil za uravnavanje krvnega tlaka in s tem pripomoremo k uspešnosti zdravljenja.