Kdaj ste si nazadnje izmerili krvni tlak?

Zvišan krvni tlak lahko imate, ne da bi za to sploh vedeli. Za poznavanje svojih vrednosti pa zadošča že preprosta meritev.

Če poznate svoje vrednosti krvnega tlaka, je to vaša prednost, saj lahko ukrepate dovolj zgodaj, če je potrebno. Tako lahko preprečite nepopravljive poškodbe žil, srca, možganov, ledvic in oči, ki jih povzroča dolgotrajno zvišan krvni tlak (nad 140/90 mm Hg).

Krvni tlak si lahko z ustreznim merilnikom izmerite doma. Kakšen je pravilen postopek merjenja, si lahko ogledate v videu. Izmeri pa vam ga lahko tudi vaš osebni zdravnik ali farmacevt v lekarni. Maja zaznamujemo svetovni dan hipertenzije (17. maj), zato bodo v zdravstvenih ustanovah in lekarnah ves mesec organizirane brezplačne meritve krvnega tlaka. Glede na vaše vrednosti vam bodo tudi svetovali.

Kako pogosto je potrebno merjenje krvnega tlaka?

Pogostost merjenja je odvisna od vaših predhodnih vrednosti in od tega, ali že jemljete zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Če so vaše vrednosti pod 140/90 mm Hg in ne jemljete zdravil, zadošča, da si ga izmerite enkrat na leto. Tako se boste prepričali, da je v normalnem območju in da zadostuje zdrav življenjski slog.

SVETOVNA LIGA ZA HIPERTENZIJO VSEM PRIPOROČA, NAJ SI KRVNI TLAK IZMERIJO VSAJ ENKRAT NA LETO.

Če že jemljete zdravila za znižanje zvišanega krvnega tlaka in so vaše vrednosti pod 140/90 mm Hg, zadošča, da si ga izmerite 1-krat na teden do 1-krat na mesec (2 meritvi zjutraj, 2 zvečer). Priporočljivo je tudi, da si ga izmerite pred vsakim obiskom v ambulanti. O pogostosti merjenja se dogovorite s svojim osebnim zdravnikom.

Če ste si sami izmerili zvišan krvni tlak ali pa vam je zdravnik spreminjal shemo jemanja zdravil, je za dobro oceno vrednosti krvnega tlaka potrebnih več meritev – najbolje 7 dni ali najmanj 3 dni zapored, zjutraj in zvečer. Tako lahko bolje ocenite povprečne vrednosti, kar bo vašemu zdravniku v pomoč pri nadaljnjem ukrepanju.

MERJENJE KRVNEGA TLAKA JE ENOSTAVNO.
JE PRVI KORAK K TEMU, DA LAHKO SVOJ KRVNI TLAK NADZORUJETE IN ŠE NAPREJ ŽIVITE POLNO IN BREZSKRBNO.