Visok
krvni tlak

Zvišanemu krvnemu tlaku ne posvečamo dovolj pozornosti, saj so simptomi neizraziti. A nevarnost neobravnavanja lahko za vsakogar predstavlja veliko tveganje, zato visokemu krvnemu tlaku pravimo tudi tihi ubijalec. Da boste lahko dobro skrbeli za svoje zdravje, smo za vas na tem mestu pripravili številne uporabne informacije.

10 zanimivih dejstev o zvišanem krvnem tlaku

Kaj je krvni tlak?

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče.

Visok krvni tlak

Optimalen krvni tlak je 120/80 mm Hg.

Ali ob teh simptomih
pomislite na zvišan krvni tlak?

Visok krvni tlak (hipertenzija) je zelo pogosta bolezen. Pojavlja se skoraj pri polovici odraslih prebivalcev Slovenije. Ker v nasprotju z drugimi boleznimi sprva običajno ne povzroča težav, se ga bolniki niti ne zavedajo ali pa simptomom ne pripisujejo večjega pomena.

Vzroki za nastanek
visokega krvnega tlaka

Strokovno ime za zvišan krvni tlak je arterijska hipertenzija. Vzrok zanjo je pri večini ljudi težko odkriti. V takih primerih govorimo o primarni ali esencialni arterijski hipertenziji.

Posledice
visokega krvnega tlaka

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) resno ogroža zdravje, saj nenehno škodi življenjsko pomembnim organom, predvsem srcu, možganom, žilju in ledvicam.

Ko telo ne uboga več

Hipertenzija je najpomembnejši dejavnik tveganja za možgansko krvavitev, zaradi katere pride do možganske kapi. Preprečimo jo lahko z le doslednim nadzorom krvnega tlaka.

Hipertenzija in hiperholesterolemija – zlovešči par

Tako zvišan krvni tlak (hipertenzija) kot zvišan holesterol LDL (hiperholesterolemija) poškodujeta žilno steno, skupaj pa sta še bolj uničujoča, saj pospešujeta delovanje drug drugega. Zato sta odgovorna za večino srčno-žilnih zapletov.

Zvišan krvni tlak in depresija sta povezana

Hipertenzija in depresija se pogosto pojavita hkrati. Za boljšo kakovost življenja je treba obe čim prej odkriti in začeti zdraviti.