Nasveti

Z zdravim načinom življenja lahko uspešno preprečujemo previsoke vrednosti krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak pa lahko, poleg jemanja zdravil, uravnavamo tudi s pomočjo zdrave hrane, telesnih aktivnosti in sprostitvenih tehnik. Pobrskajte med nasveti, orodji in metodami za preventivo in ohranjanje zdravja srca in žilja ter poiščite takšne, ki vam najbolj ustrezajo.

 

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI O KRVNEM TLAKU

Visok krvni tlak me ne omejuje.
Znižal sem ga in živim polno življenje.

Ko vam postavijo diagnozo visok krvni tlak (hipertenzija), se pojavijo številna vprašanja. Kako bo zdravljenje vplivalo na vaše življenje? Ali se bo njegova kakovost zmanjšala? Ali boste še lahko počeli stvari, ki jih imate radi? Takšna in podobna vprašanja so si postavljali tudi drugi bolniki. Oglejte si njihove zgodbe.

Ko le zdrav življenjski slog za znižanje previsokega krvnega tlaka ni dovolj

Koliko časa vztrajati le pri spremembi življenjskega sloga, če je krvni tlak po nekaj mesecih kljub ukrepom še vedno višji od 140/90 mm Hg?

Hipertenzijo lahko pravočasno odkrijemo s preventivnim pregledom

Skrb za zdravje je odgovornost vsakega posameznika. Če ste povabljeni na preventivni pregled k osebnemu zdravniku, je priporočljivo, da se odzovete, saj se tako poveča verjetnost, da bo hipertenzija pravočasno odkrita in posledično tudi zdravljena.

Hipertenzija ali le simptomi menopavze?

Sodobna ženska je vsestransko sposobna in dejavna na vseh področjih življenja. Okoli 50. leta (lahko tudi prej) pa se zgodi prelomnica – menopavza, ki povzroči številne telesne in vedenjske spremembe.

10 korakov za preprečevanje možganske kapi

Oktobra je svetovni dan možganske kapi, ki je drugi najpogostejši vzrok smrti in glavni dejavnik invalidnosti. Najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi je previsok krvni tlak (višji od 140/90 mm Hg). Zato je ključno, da ga imate pod nadzorom.

Hipertenzija in telesna dejavnost – gresta skupaj ali ne?

Ljudje z visokim krvnim tlakom se pogosto sprašujejo, kakšne športne dejavnosti in katere športne zvrsti so primerne, če je njihov krvni tlak zvišan? Kdaj se krvni tlak zviša in zakaj? Kakšna so tveganja, povezana s športom?

Če smrčite, pomislite tudi na hipertenzijo

Vam partner večkrat pove, da med spanjem smrčite ali celo nehate dihati, sami pa ste čez dan čezmerno zaspani in utrujeni? Če je tako, pomislite tudi na zvišan krvni tlak (hipertenzijo). Ljudje z visokim krvnim tlakom namreč smrčijo veliko pogosteje kot tisti z normalnim krvnim tlakom.

Ali pomanjkanje vitamina D lahko vpliva na zvišan krvni tlak?

V zadnjem času se veliko govori o vitaminu D in njegovem vplivu na izboljšanje imunskega sistema, saj so raziskovalci ugotovili, da imajo osebe, ki so zbolele za covidom-19, zelo nizke ravni vitamina D v telesu. Ali obstaja tudi povezava med vitaminom D in zvišanim krvnim tlakom?

Zdravljenje zvišanega krvnega tlaka naj bo pravočasno, dosledno in z jasno zastavljenimi cilji

INTERVJU:
Darja Gnezda Mugerli, dr. med., specialistka interne medicine na Oddelku za kardiologijo v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici

Pri hipertenziji se moramo hitro odzvati in hitro začeti zdraviti

INTERVJU:
doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica KO za hipertenzijo v UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo

Vaš krvni tlak se sam od sebe ne bo znižal,
ukrepajte zdaj!

Slovenija se 17. maja, ob svetovnem dnevu hipertenzije, tudi letos pridružuje svetovni akciji ozaveščanja o nevarnostih, ki jih povzroča zvišan krvni tlak. Zdi se, da je zadnje leto pandemija covida-19 zasenčila vse druge zdravstvene težave ljudi, zato strokovnjake upravičeno skrbi, kaj bo pokazala prihodnost. O resnicah in zmotah o krvnem tlaku ter novih spoznanjih in pomenu zdravljenja visokega krvnega tlaka v aktualnih zdravstvenih razmerah je v okviru svetovnega dneva spregovorila doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo pri UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo.

Spletni posvet z zdravnikom
(NE)RESNICE O KRVNEM TLAKU

Prisluhnite ekskluzivnemu spletnemu pogovoru z doc. dr. Jano Brguljan Hitij, dr. med., predsednico Združenja za arterijsko hipertenzijo, ki ga povezuje Mojca Mavec.

Moj tlak je malo zvišan.
Zakaj in kako moram ukrepati?

Izmerili ste si krvni tlak, ki je le malo nad 140/90 mm Hg. To so številke, pri katerih že govorimo o hipertenziji. Ker pa se počutimo dobro, jim velikokrat ne posvetimo dovolj pozornosti.

Če imajo hipertenzijo vaši starši, je velika verjetnost, da jo boste imeli tudi vi

Nova spoznanja v medicini so pripomogla k veliko boljšemu razumevanju vzrokov in nastanka visokega krvnega tlaka – hipertenzije. Pri uravnavanju krvnega tlaka sodelujejo številni regulacijski sistemi v telesu, visok krvni tlak pa je posledica delovanja mnogih dejavnikov. Na nekatere lahko vplivamo (npr. na zdrav življenjski slog), na nekatere pa žal ne moremo. Med takšne sodi tudi dednost.

Zvišan krvni tlak: vzrok ali posledica bolezni vaših ledvic?

Zdrave ledvice so pomembne za ohranjanje normalnih vrednosti krvnega tlaka oziroma in obratno - normalne vrednosti krvnega tlaka so ključne za zdravje ledvic.

Objavljena prva raziskava, ki je potrdila varnost zdravil za hipertenzijo pri starejših bolnikih s covidom-19

Pandemija covida-19 je močno posegla v naše življenje in spremenila naš pogled na zdravje.

Stres in krvni tlak gresta z roko v roki

Današnji čas, še posebej pa čas, ko zaradi epidemije covida-19 živimo v karanteni, pri veliko ljudeh povzroča tudi hud stres, ki vodi v psihične stiske. Kako te stiske vplivajo na raven krvnega tlaka?

Srčno-žilna bolezen in virusna okužba – usodna kombinacija?

Med pandemijo covida-19 se je pokazalo, kako pomembna je skrb za zdravje. Do sedaj je bilo največ smrtnih žrtev med starejšimi, ki so imeli zaradi pridruženih bolezni oslabljen imunski sistem, in med bolniki s srčno-žilno obremenjenostjo. Ali obstaja kakšna povezava med hipertenzijo in potekom okužbe s covidom-19?

Kaj morate upoštevati bolniki z visokim krvnim tlakom, da se boste zaščitili pred covidom-19?

Skrb za srčno-žilno zdravje je zdaj bolj pomembna kot kadarkoli prej.  Zdravljenje hipertenzije lahko znatno zmanjša tveganje za nevarne dogodke, vključno z zapleti zaradi različnih okužb.

Pandemija covida-19 ne sme biti razlog, da zanemarimo zvišan krvni tlak

Epidemija koronavirusne bolezni je v marsičem spremenila naš pogled na običajen način življenja. V določenem obdobju se je življenje skoraj ustavilo, žal pa druge bolezni niso izginile. Pri marsikateri se je pokazalo, kako pomembni sta preventiva in skrb za zdravje.

Kako nadzorovati krvni tlak poleti?

Ko prihajajo toplejši dnevi, ki napovedujejo vroče poletje, je še bolj pomembno, da bolniki s hipertenzijo poskrbijo za svoje zdravje.

Pomislite na hipertenzijo
in si izmerite krvni tlak!

Le tako lahko preprečite hude posledice, ki jih povzroči neprepoznana in nezdravljena hipertenzija.

Uporaba zdravil za zdravljenje hipertenzije (zaviralcev ACE in sartanov) je varna

V skladu s strokovnimi priporočili bolnikom s hipertenzijo, ki jemljete ta zdravila, obe združenji priporočata, da ne spreminjate predpisanega zdravljenja in ga ne prekinete. Če imate kakršnekoli pomisleke, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Preverite svoj krvni tlak, da boste poznali svoje številke

Slovenija se 17. maja, ob svetovnem dnevu hipertenzije, tudi letos pridružuje svetovni akciji ozaveščanja o nevarnosti hipertenzije ali visokega krvnega tlaka. Letošnjo akcijo poleg meritev krvnega tlaka podpira tudi projekt Za kaj ti bije srce?, ki širšo javnost ozavešča o pomenu poznavanja vrednosti krvnega tlaka.

Zdrav življenjski slog

Za zdravo srce in žilje lahko veliko storimo sami z redno telesno aktivnostjo in zdravo prehrano.

Poučne knjižice V skrbi za vaše zdravje

Prenesite si poučne e-knjižice V skrbi za vaše zdravje. V njih boste našli številne dodatne informacije o visokem krvnem tlaku in uporabne nasvete.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kje si lahko izmerim krvni tlak? Krvni tlak si lahko izmerite pri svojem izbranem osebnem zdravniku in v lekarni.

Svetovni dan hipertenzije in akcija MMM

17. maj je svetovni dan hipertenzije. Njegov namen je ljudi opozoriti na možgansko kap ter srčne in ledvične bolezni, ki jih povzroča zvišan krvni tlak, ter jih osveščati, kako ga preprečevati, odkrivati in zdraviti.