Merjenje krvnega tlaka

Trenutne razmere zahtevajo od nas veliko prilagajanja, tudi v komunikaciji z osebnim zdravnikom. Da mu boste lažje posredovali informacije o vrednostih svojega krvnega tlaka doma, je na spletu na voljo dnevnik meritev krvnega tlaka.

 

DNEVNIK MERITEV KRVNEGA TLAKA

Kako se izogniti najpogostejšim napakam pri merjenju krvnega tlaka?

Kako izveste, kakšen krvni tlak imate? Enostavno – redno si ga merite. Da si boste krvni tlak pravilno izmerili, preverite, katerim najpogostejšim napakam se je treba izogniti.

Izmerite si krvni tlak, nadzirajte ga, živite dlje!

V Sloveniji ima skoraj polovica odraslih zvišan krvni tlak (hipertenzijo). Mnogi sploh ne vedo, da je njihov krvni tlak previsok, ali pa stanja ne jemljejo dovolj resno in so tako dolgotrajno izpostavljeni škodljivim učinkom. Le z rednimi meritvami lahko pripomoremo k njegovemu hitrejšemu prepoznavanju in s tem k zdravljenju.

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Da bo vaša komunikacija z zdravnikom enostavnejša, lahko prenesete dnevnik meritev krvnega tlaka in vanj redno vnašate vrednosti krvnega tlaka. Če je potrebno, ga lahko pošljete svojemu zdravniku.

Merilniki krvnega tlaka

Za pravilno merjenje krvnega tlaka doma je treba imeti ustrezen merilnik. Biti mora umerjen in nepoškodovan.

Zakaj spremljati svoj krvni tlak?

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje.

Spremljanje krvnega tlaka doma

Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano.

Kako pravilno merimo krvni tlak?

Da so meritve krvnega tlaka doma pravilne in da so zdravniku v pomoč pri diagnosticiranju zvišanega krvnega tlaka ali oceni njegovega zdravljenja, je treba upoštevati nekatera navodila.

Pogostost meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma

Kako pogosto naj bi si merili krvni tlak doma, je odvisno od tega, ali že imate diagnosticirano hipertenzijo.