Merjenje krvnega tlaka

Trenutne razmere zahtevajo od nas veliko prilagajanja, tudi v komunikaciji z osebnim zdravnikom. Da mu boste lažje posredovali informacije o vrednostih svojega krvnega tlaka doma, je na spletu na voljo dnevnik meritev krvnega tlaka.

 

DNEVNIK MERITEV KRVNEGA TLAKA

Visok krvni tlak naj vas ne skrbi, dokler ga imate pod nadzorom

Približno tretjina odraslih v Sloveniji živi s hipertenzijo (zvišanim krvnim tlakom). S starostjo je pojavnost še večja, saj se po 60. letu več kot polovica ljudi sooči z njo. O tem dejavniku tveganja za srčno-žilne zaplete ozaveščamo 17. maja, na svetovni dan hipertenzije. V zadnjih letih se je zavedanje o pomembnosti poznavanja vrednosti krvnega tlaka povečalo, k čemur so pripomogle tudi vsakoletne akcije merjenja krvnega tlaka, ki v maju potekajo po vsej Sloveniji.

Kdaj ste si nazadnje izmerili krvni tlak?

Zvišan krvni tlak lahko imate, ne da bi za to sploh vedeli. Za poznavanje svojih vrednosti pa zadošča že preprosta meritev.

Kako pravilno merimo krvni tlak?

Da so meritve krvnega tlaka doma pravilne in da so zdravniku v pomoč pri diagnosticiranju zvišanega krvnega tlaka ali oceni njegovega zdravljenja, je treba upoštevati nekatera navodila.

Kako se izogniti najpogostejšim napakam pri merjenju krvnega tlaka?

Kako izveste, kakšen krvni tlak imate? Enostavno – redno si ga merite. Da si boste krvni tlak pravilno izmerili, preverite, katerim najpogostejšim napakam se je treba izogniti.

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Da bo vaša komunikacija z zdravnikom enostavnejša, lahko prenesete dnevnik meritev krvnega tlaka in vanj redno vnašate vrednosti krvnega tlaka. Če je potrebno, ga lahko pošljete svojemu zdravniku.

Merilniki krvnega tlaka

Za pravilno merjenje krvnega tlaka doma je treba imeti ustrezen merilnik. Biti mora umerjen in nepoškodovan.

Zakaj spremljati svoj krvni tlak?

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje.

Spremljanje krvnega tlaka doma

Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano.

Krvni tlak si moramo meriti redno. Kaj to pomeni?

Kako pogosto naj bi si merili krvni tlak doma, je odvisno od tega, kakšne vrednosti ste imeli pri predhodnih meritvah in kako se počutite.