Kdaj je treba zvišan krvni tlak (hipertenzijo) zdraviti z zdravili?

Prej kot vam hipertenzijo odkrijejo, prej lahko ukrepate in tako preprečite nepopravljive poškodbe žil, srca, možganov, ledvic in oči.

Kadar vrednosti krvnega tlaka niso previsoke in bolnik nima prevelikega tveganja za srčno-žilno obolenje, zdravnik predpiše zdravilo, če po več mesecih opazovanja in upoštevanja navodil za zdravo življenje (običajno po 3 do 6 mesecih) krvni tlak še vedno vztraja nad 140/90 mm Hg.

Kadar je tveganje za razvoj bolezni srca in žilja veliko ali so okvare žil, srca, možganov, ledvic in oči že prisotne, se za zdravljenje z zdravili odloči prej. Zdravila pa je treba uvesti takoj, ko je krvni tlak višji od 160/110 mm Hg. Vendar pa je vedno odločitev o začetku in načinu zdravljenja prilagojena posamezniku.

Za zdravljenje hipertenzije je na voljo več zdravil, ki učinkovito znižujejo krvni tlak. Glede na mehanizem delovanja so razdeljena v več skupin. Nekatera delujejo na žilno steno tako, da jo razširijo, druga zmanjšajo volumen krvi v žilah, tretja zmanjšajo moč krčenja srčne mišice.

Za katero zdravilo se bo zdravnik odločil, je odvisno od višine krvnega tlaka, okvar drugih organov, drugih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni in sočasnih bolezni pa tudi zdravil, ki jih že jemljete. Zdravilo, ki bo učinkovito pri vas, morda ne bo povsem učinkovito pri kom drugem.

Zvišanje krvnega tlaka je ponavadi posledica različnih mehanizmov v telesu, ki so medsebojno povezani, tako da spremembe v enem sistemu takoj sprožijo spremembe v več drugih sistemih. Če vaš krvni tlak ne bo uravnan z enim zdravilom, vam bo zdravnik predpisal še drugo ali tretje zdravilo. Različni mehanizmi delovanja posameznih zdravil se dopolnjujejo, zato je kombinacija več zdravil običajno učinkovitejša.

Večina bolnikov s hipertenzijo potrebuje za učinkovit nadzor krvnega tlaka dve zdravili, vsaj četrtina pa tri. Ko se zdravnik odloči, da potrebujete več zdravil, da bi uspešno znižali krvni tlak, je potrebno jemati vse in ne le eno. Na voljo je veliko kombiniranih tablet z dvema ali tremi učinkovinami, kar zelo olajša režim jemanja tablet.

Cilj zdravljenja je znižati vrednosti krvnega tlaka pod 140/90 mm Hg ali še bolje pod 130/80 mm Hg.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI, KO VAM ZDRAVNIK PREDPIŠE ZDRAVILA ZA ZVIŠAN KRVNI TLAK?

  • Vsa predpisana zdravila je treba jemati redno, vsak dan in po zdravnikovih navodilih.
  • Da zdravil ne boste pozabiti vzeti, si naredite opomnik ali pa jih postavite nekam, kjer bodo dobro vidna. Najbolje je, da jemanje zdravil vključite v svoj dnevni urnik, npr. zjutraj pred zajtrkom.
  • Če zdravilo kdaj pozabite vzeti, ne vzemite dvojnega odmerka. Posvetujte se z zdravnikom, kaj storiti v takem primeru.
  • Na začetku zdravljenja se boste morda počutili slabše, ker je vaše telo navajeno na višji krvni tlak. Odmerkov si nikoli ne prilagajajte sami, ampak se vedno posvetujte z zdravnikom.
  • Ko dosežete ciljni krvni tlak (pod 140/90 mm Hg), morate zdravila jemati še naprej. Takoj ko boste zdravljenje prekinili, se bo tlak spet zvišal, s tem pa se bo povečalo tveganje za zaplete, predvsem na srcu, možganih in ledvicah.
  • Pravočasno poskrbite, da vam predpisanih zdravil ne bo zmanjkalo.
  • Zdravila shranjujte v originalni ovojnini, saj morajo biti zaščitena pred vlago.
  • Zdravila so bila predpisana vam, zato jih za podobne znake bolezni ne smete dajati drugim. Njim bi lahko celo škodovala.
  • Imena in odmerke svojih zdravil si zapišite na listek, ki ga nosite vedno s seboj najbolje v denarnici in si skušajte zapomniti, saj vas bodo na različnih pregledih tudi drugi zdravniki lahko vprašali, katera zdravila jemljete.