Holesterol in ateroskleroza

Zaradi zvišanega holesterola v krvi z leti narašča tveganje za nastanek bolezni srca in žilja, zato so redne meritve in ozaveščenost o njegovih škodljivih učinkih zelo pomembne za vaše zdravje.
Skrbite za svoje zdravje in na tem mestu poiščite vse informacije o tem, kako preprečiti in zdraviti previsok holesterol.

Ali je holesterol lahko prenizek?

Odgovor dr. Dragana Kovačića, dr. med.

Holesterol LDL je kot mikroplastika v oceanu

Star sem 50 let in po naključju so mi odkrili skupni holesterol 8,1 mmol/l in holesterol LDL 5,2 mmol/l. Zakaj bi jemal tablete? Počutim se izvrstno!

Holesterol ni v karanteni

V času zdravstvene krize, kakršne ne pomni več generacij pred nami, v času največje zdravstvene katastrofe v zadnjih 100 letih lahko dodamo še en črn odtenek. Zaradi koronavirusa ni namreč prav nič manj nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne in rakave bolezni. Strokovnjaki že svarijo pred poznimi zapleti, ki bodo posledica zapoznelega odkrivanja in s tem zapoznelega zdravljenja teh bolezni.

Kaj je holesterol?

Holesterol je voskasta maščobna snov, ki jo najdemo v vseh telesnih celicah.

Vrste holesterola

Holesterol LDL (»slabi« holesterol) in holesterol HDL (»dobri« holesterol).

Kdaj govorimo o zvišanem holesterolu?

O zvišanem holesterolu govorimo, kadar ga je v krvi preveč (hiperholesterolemija) in se začne kopičiti v žilni steni.

Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je počasi napredujoč proces kopičenja holesterola v stenah žil odvodnic (arterij), zaradi česar se zmanjša premer žil, s tem pa tudi pretok krvi skozi žile.

Kako sta povezana holesterol in ateroskleroza?

Dokazano je, da znižanje holesterola bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in tako zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi ali pretočnih motenj v arterijah nog.