Priporočene vrednosti krvnih maščob

Pri posameznikih brez znane bolezni srca in žilja v primarni preventivi velja splošno pravilo 5-3-2-1: skupni holesterol pod 5 mmol/l, holesterol LDL pod 3 mmol/l, trigliceridi pod 2 mmol/l, holesterol HDL pa nad 1 mmol/l. Po 20. letu starosti se vsaj enkrat na 5 let priporoča merjenje plazemskega holesterola (celotni lipidogram).

Statini – vrelec »večnega« življenja

Statini so danes najpogosteje uporabljena zdravila za zniževanje holesterola v krvi. So preizkušena izbira za učinkovito in varno znižanje holesterola in preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Kaj morate vedeti o vrednostih holesterola?

Vrednosti holesterola najpogosteje preverja zdravnik. Za posameznika je za začetek dovolj, če ve, ali je njegov holesterol zvišan ali ne.

Zdravila za zniževanje holesterola v krvi

Danes imamo na voljo zelo učinkovita zdravila za zniževanje holesterola in maščob v krvi. V grobem jih delimo v štiri skupine: na statine, zaviralce absorpcije holesterola, zaviralce proproteinske konvertaze subtilizin/keksin tipa 9 (PCSK9) in fibrate.

Statini so učinkoviti le, če jih jemljemo

"Po infarktu sem v bolnišnici poleg ostalih zdravil prejel statin. Po 6 mesecih je kontrolni pregled krvi pokazal normalne vrednosti holesterola. Ali lahko statin neham jemati?"

Statini – eno najbolj revolucionarnih odkritij v zgodovini farmacije in tudi medicine

Statini, ki se v klinični praksi uporabljajo že več kot 40 let, veljajo za eno najbolj revolucionarnih odkritij v zgodovini farmacije in tudi medicine, takoj za antibiotiki.

Preverite vrednosti svojega holesterola

Priporočene vrednosti krvnih maščob

Kaj je ključno pri zdravljenju zvišanega holesterola z zdravili?

Zdravila za zniževanje holesterola so učinkovita le, če jih jemljete redno.

Zdravljenje zvišanega holesterola

Zdravila, ustrezna prehrana, telesna dejavnost, sprostitvene tehnike.

Ali je nizek holesterol nevaren?

Doslej v raziskavah niso dokazali, da bi zelo nizek holesterol ogrožal zdravje. Izrazito nizek je na primer pri novorojenčkih, ki se izredno hitro razvijajo in rastejo. Ko se zaradi jemanja zdravil zniža, pa je pogosta napaka, da bolniki prekinejo zdravljenje.

Ali veste, koliko holesterola imate v krvi?

Dobro bi bilo, da bi vsak odrasel človek vedel, koliko holesterola ima v krvi. Če bi bila vrednost ustrezna, bi si moral holesterol kontrolirati vsakih pet let, če bi bila povečana, pa pogosteje, o čemer bi se moral dogovoriti z osebnim zdravnikom.

Statini

Statini so poleg antibiotikov najbolj pripomogli k podaljšanju življenjske dobe.