Pogosta vprašanja in odgovori

4. oktober, 2019

Ali je holesterol prijatelj ali sovražnik?

Holesterol je za življenje nujno potreben, saj je pomemben gradnik telesnih celic. Poznamo »dobri« holesterol HDL (lipoproteini z veliko gostoto) in »slabi« holesterol LDL (lipoproteini z majhno gostoto).
Skrbi povzroča holesterol LDL. Če ga je v telesu preveč, se začne nalagati v žilnih stenah in sproži aterosklerozo.

Zakaj je za preprečevanje bolezni srca in žilja še posebno pomembno zniževanje holesterola?

Ateroskleroza (oblaganje arterij z maščobnimi blazinicami) je bolezen, ki se začne že v otroštvu, hitrost napredovanja pa je odvisna od dejavnikov tveganja. Žilna svetlina, po kateri teče kri, se zaradi oblog vedno bolj oži. Če na zožitvi nastane krvni strdek, pride do popolne zapore pretoka krvi in do srčno-žilnega dogodka. Če gre za zaporo koronarne arterije, ki prehranjuje srčno mišico, govorimo o srčnem infarktu, če gre za zaporo ene od arterij, ki hranijo del možganov, govorimo o možganski kapi, če pride do zapore arterije, ki prehranjuje stopalo, odmrejo prsti na nogi in govorimo o gangreni.

V veliko raziskavah se je pokazalo, da intenzivno zniževanje holesterola, zlasti holesterola LDL, upočasni napredovanje ateroskleroze, hkrati pa tudi zmanjša znotrajžilne obloge. Tega ne moremo doseči samo z zdravo prehrano, ampak je treba hkrati jemati tudi zdravila za uravnavanje krvnih maščob. Teh je več vrst, razlikujejo pa se po tem, koliko znižajo holesterol LDL in trigliceride ter koliko zvišajo holesterol HDL. Najpomembnejša razlika med njimi pa je v t. i. pleiotropnih učinkih – v preprečevanju zlepljanja krvnih ploščic in s tem nastajanja strdkov v krvnih žilah ter v protivnetnih učinkih. Ti učinki so posebno pomembni, saj delujejo prav na tiste mehanizme, ki sodelujejo pri nastanku srčnega infarkta in ateroskleroze. Najbolj izražene pleiotropne učinke imajo statini, ki posegajo neposredno v presnovno pot holesterola.

Zelo ogroženim bolnikom predpisujemo velike odmerke statine zaradi pleiotropnih učinkov, pa tudi zato, da bi dosegli čim nižji holesterol LDL, kar dokazano zmanjšuje tveganje za ponovni srčni infarkt.

Kako lahko znižam holesterol v krvi?

  • Jejte hrano z malo nasičenimi maščobami in holesterola.
  • Jejte živila z veliko škroba in vlakninami (sadje, zelenjava, kruh, žita, grah, fižol).
  • Skrbite za redno telesno vadbo in normalno telesno težo.
  • Na voljo so učinkovita in varna zdravila za znižanje holesterola v krvi.

Ali ob zdravi prehrani še potrebujem zdravila za zniževanje holesterola?

Zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, je pri zvišanem holesterolu ključnega pomena. Vendar je treba vedeti, da se le manjši del holesterola v telo vnese s hrano, večino pa proizvedejo jetra. To je glavni razlog, da imate lahko kljub zdravi prehrani zvišan holesterol, zato je zdravljenje z zdravili še vedno potrebno.

Ali zdravljenje s statini res ne prinaša nobene koristi?

»Klinični dokazi o uspešnosti zdravljenja so še posebej prepričljivi pri zdravljenju zvišanega holesterola s statini,« poudarja priznani irski profesor Ian Graham.

Ali statini res povzročajo hude neželene učinke?

Danes se s statini zdravijo milijoni ljudi. Pokazalo se je, da spadajo med varnejša zdravila, saj se neželeni učinki pojavijo zelo redko. Pri bolnikih s prebolelim srčnim infarktom zdravljenje za 40 do 50 % zmanjša pogostost ponovnih srčno-žilnih zapletov, zaradi neželenih učinkov pa se pritožuje le okoli 0,1 % bolnikov, ki jemljejo ta zdravila.

To potrjuje italijanski profesor Alberico Catapano: »Koristi, ki jih prinaša zdravljenje s statini, so občutno večje od tveganja za pojav neželenega učinka.«

Zelo pomembno je zaupanje bolnikov v zdravljenje. Prav je, da se o zdravilu pozanimate, še pomembneje pa, da imate na voljo objektivne in resnične podatke. Svetovna medicinska stroka je enotna – statini so najučinkovitejše orožje v boju s srčno-žilnimi boleznimi.