Holesterol – težava ljudi, ki jedo mastno hrano. Mit ali resnica?
Laiki si pogosto predstavljajo, da na holesterol vpliva predvsem nezdrava hrana z veliko maščobami. Ali to drži?
»Vnos holesterola s hrano je pomemben, vendar običajno predstavlja le eno petino holesterola, ki se vsak dan pojavi v telesu. Ostale štiri petine nastanejo v jetrih. Iz tega sledi, da je količina holesterola, ki vsak dan nastane v našem telesu, nekajkrat večja od tiste, ki jo vnesemo z običajno slovensko prehrano. To potrjujejo številke, saj se holesterol v krvi ob strogi dieti zniža za 8 do 12 %, medtem ko se z običajnimi zdravili za zdravljenje zvišanega holesterola zniža do 50 %, v kombinaciji z več zdravili pa tudi do nekoč nepredstavljivih 90 %,« odgovarja dr. Dragan Kovačić, dr. med.
Aktualno
VSE NOVICEKaj moramo vedeti o vrednostih holesterola?
Nekateri smo verjetno kar nekoliko izgubljeni, ko dobimo listič z laboratorijskimi izvidi, med katerimi so tudi podatki o holesterolu v krvi. Sprašujemo se, ali imamo preveč škodljivega holesterola, katera številka se nanaša na škodljivi holesterol, kakšne sploh so normalne vrednosti holesterola in kdaj je ta previsok.
Zniževanje holesterola na naraven način?
Z urejenim holesterolom pomembno zmanjšamo verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni in nevarnih zapletov. Pogosto pa o holesterolu krožijo najrazličnejše informacije s spleta, prepričanja, razlage, napotki … Marsikdaj je težko ločiti, kaj je vredno zaupanja, kaj je res – tudi glede raznih pripravkov, za katere obljubljajo, da holesterol znižajo na naraven način. In kaj pravijo strokovnjaki?
Zvišan holesterol je škodljiv za vsakogar
S srcem za vsako srce se glasi geslo letošnjega svetovnega dneva srca, ki je tradicionalno septembra. Spodbuja nas k razmišljanju o srčno-žilnih boleznih ter k pravočasnemu ukrepanju.