Ali veste, koliko holesterola imate v krvi?

Dobro bi bilo, da bi vsak odrasel človek vedel, koliko holesterola ima v krvi. Če bi bila vrednost ustrezna, bi si moral holesterol kontrolirati vsakih pet let, če bi bila povečana, pa pogosteje, o čemer bi se moral dogovoriti z osebnim zdravnikom.

Pogostejše kontrole so potrebne tudi pri vseh, ki imajo enega ali več dejavnikov tveganja za aterosklerozo.

Pri posameznikih brez znane srčno-žilne bolezni v primarni preventivi velja splošno pravilo 5-3-2-1. To pomeni, da naj bo skupni holesterol pod 5 mmol/l, holesterol LDL pod 3 mmol/l, trigliceridi pod 2 mmol/l, holesterol HDL pa nad 1 mmol/l. Odraslim osebam po 20. letu se vsaj enkrat na 5 let priporoča merjenje plazemskega holesterola (celotni lipidogram).

Pri osebah, ki jih na podlagi tabel koronarne ogroženosti opredelimo kot zelo ogrožene, in pri bolnikih z že znano srčno-žilno boleznijo (bolniki po srčnem infarktu ali možganski kapi, večina sladkornih bolnikov tipa 2, bolniki z vstavljenimi stenti v koronarnih žilah idr.) so ciljne vrednosti strožje. Pri njih mora biti holesterol LDL pod 1,4 mmol/l. Vrednosti lipidnega profila je treba spremljati redno, najmanj enkrat na leto.